Kada je ljepota moć!!!

LegenHelena-Rubinsteindarna Helena Rubinstein (1870-1965), žena koja je ustala iz skromnih početaka u malom Poljskom gradu iz židovske obitelji. Tijekom svog života postala je globalna ikona ženskog poduzetništva kao i  lider u umjetnosti, modi, dizajnu i filantropiji.  Tadašnje njeno kozmetičko carstvo se protezalo na četiri kontinenta, i u to vrijeme je bila prvi moderni self-made žena magnat. Helena je bila ispred svog vremena kao zaštitnik europske i latinoameričke suvremene umjetnosti, ali i jedana od prvih, vodećih kolekcionara afričke i Oceanic skulpture.

Poznata kao Madame, razbila je status quo okusa koji brišu granice između trgovine, umjetnosti, mode, ljepote i dizajna. Njen jedinstveni stil i pionirski pristup poslovanju izazivao je mnoge polemike i razdore u tadašnjim konzervativnim  pristupima, ali njen profinjen ukus i slavlje modernom pojmu ljepote, demokratizacije i što je najbitnije – dostupnost svima, na kraju je pobijedio.

U  Melbourneu 1903., Helena je osnovala tvrtku, Helena Rubinstein & CoInspiriran, koja je nosila ozračje  tradicije europskih književnih salona. Svoj podhvat je zamislila kao salon ljepote koji će kasnije zaživjeti u mnogim intimnim sredinama gdje se razmijenjuju progresivne ideje pod vodstvom sofisticirane zaštitnice. Nakon inicijalnog uspjeha (udaje i  rođenja dva sina) u Australiji, preseljenjem u Priz, a kasnije u London, otvorila je kozmetičke salone u sjajnim  četvrtima jednog i drugog grada. Prilikom izbijanja Prvog svjetskog rata preselila je u Sjedinjene Američke Države, gdje je osnovala svoj prvi salon u New York (1915). Do 1920. Rubinstein postaje bogata i utjecajna poslovna žena sa salonima diljem svijeta. Njezin opušten, neformalan i nadasve udoban ukus razlikuje je od konzervativnog elitizma koji  prevladava u modnim krugovima tadašnjeg vremena. Fascinirana je različitim kulturama koje se ogledaju kroz umjetnički dodir na njezinoj odjeći, bojama na licima, namještaju i nakitu.

Jedan od prvih njezinih slogana „Ljepota je snaga“,  Madame koristi za promicanje svoje kozmetike i već time razbija i promiče hrabrost jedne žene koju možemo sa sigurnošću nazvati „pionirkom feminizma i promicanja ženske ljepote“. Time više, što je njena kozmetika na prijelazu stoljeća bila povezana sa oslikanim licima glumaca i prostituki, naširoko osuđivana od tadašnje srednje klase. Neovisnost i hrabrost je bio glavni zadatak mjenog marketinga da usredoči svu pažnju na transformaciju obične žene u moć koja je inspirirana ljepotom. Mnogi su njezin poslovni izazov shvatili i kao mit o ljepoti koja je urođena i dostupna samo za bogate. No , ona je poticala sve žene da se samostalno izraze kao jedinke.

Danas, pojam “kozmetički salon” znači frizerski salon ili helena-rubinstein1spa salon. Zamislite prije više od  stotinu godina jedna velika Helena Rubinstein je osnovala prvi salon u kojem je žene učila ne samo da poboljšaju svoj izgled, nego da osvijeste svoju ljepotu i pronađu svoj stil kako bi izrazile vlastitu osobnost. Umjetnost i kozmetika utjelovljuju Helenu kao prvu ženu koja je uspjela uspostaviti čvrstu vezu između suvremene umjetnosti i osobne ljepote.

U današnjim danima, gotovo svešto nam se nudi uzimamo zdravo za gotovo, no ponuditi  ženama da se izraze i pokažu svoju ljepotu – trebalo bi  biti  temeljno načelo suvremenosti i budućnosti. Na kraju krajeva, nečiji identitet stvar je izbora – Helana Rubinstein!!!

Što vi mislite o viziji žene koja je ostvarila svoje snove kroz umjetnost uljepšavanja žena diljem svijeta…još prije više od 100 godina?